Απόστολος Ουλκέρογλου - Βέροια - Τηλ. 2331026288, Κιν. 6944782369, email: apostolos@oulkeroglou.gr …από την Μικρά Ασία στην Ελλάδα
Νήματα χαλιών
Ταπητουργείον Οικογ. Ουλκέρογλου (1923-1985)
Χαλιά stock Χαλιά stock Φωτογραφίες Φωτογραφίες Συντήρηση χαλιών Συντήρηση χαλιών Συμβουλές αγοράς Συμβουλές αγοράς Νήματα χαλιών Νήματα χαλιών Κόμποι χαλιών Κόμποι χαλιών Η ιστορία μας Η ιστορία μας Εισαγωγή Εισαγωγή
Τύποι νημάτων
Μαλλί Το φυσικό μαλλί είναι λαμπερό, ισχυρό, και στο λέκιασμα ανθεκτικό. Διατηρεί το ύψος των ινών του. Το μαλλί έχει επίσης τις αδυναμίες του. Μπορεί να διατηρήσει στατικό ηλεκτρισμό και την υγρασία, τείνει να ξεφτίσει και είναι ακριβό. Οι ποιότητες των μαλλιών ποικίλουν ανάλογα από το ζώο από το οποίο προέρχονται. Τα μακρόινα μαλλιά είναι τα καλύτερα, αλλά και τα ακριβότερα. Οσο κοντύτερες είναι οι ίνες του μαλλιού, τόσο περισσότερο χνούδι βγάζουν τα χαλιά. Η σταθερότητα των χρωμάτων τους εξαρτάται από την ποιότητα των βαφών που χρησιμοποιούνται.    
Μετάξι Στην αγορά θα βρούμε τρία είδη μεταξιού. α) Το ζωικό μετάξι, που είναι το ακριβότερο και παράγεται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα, β) Το τεχνητό μετάξι, η οικονομικότερη επιλογή και γ) το φυτικό μετάξι, που είναι πάμφθηνο, αλλά ιδανικό για χαλιά "μιάς χρήσης". Επιτήδειοι της αγοράς, προωθούν σαν μεταξωτά, χαλιά που περιέχουν βαμβάκι ή μαλλί από λάμα ή καμήλα, υλικά που προσδίδουν γυαλάδα στα χαλιά και θυμίζουν μετάξι.    
Νάυλον Το νάυλον νήμα είναι μια καλή επιλογή για όλους τους χώρους, επειδή είναι ανθεκτικό και αντιστατικό, διατηρεί το ύψος των ινών, και αντιστέκεται στην ακαθαρσία, το λέκιασμα, και τους μύκητες. Οι νάυλον ίνες, που είναι βαμμένες μετά από την παραγωγή, διατηρούν τα χρώματά τους ανεξίτηλα. Στην αγορά, δεν είναι λίγοι οι επιτήδειοι που παρουσιάζουν τα χαλιά αυτά σαν μισομάλλινα, χωρίς να έχουν ίχνος φυσικού μαλλιού.    
Ακρυλικό Η ακρυλική ίνα είναι μια τεχνητή ίνα. Αυτή η ίνα δίνει την όψη και την αίσθηση του φυσικού μαλλιού με μέρος του κόστους. Αντιστέκεται στον στατικό ηλεκτρισμό, την υγρασία, τους μύκητες, την φθορά, τη συντριβή, το λέκιασμα, και τη ζημία από την έκθεση στον ήλιο. Εντούτοις, η ακρυλική ίνα δεν είναι αρκετά ανθεκτική για χώρους με μεγάλη κίνηση. Κακώς μεν, αλλά έχει επικρατήσει ο όρος "ακρυλικό", για όλα τα χαλιά που υφαίνονται με τεχνητά νήματα.    
Ολεφίνη (πολυπροπυλένιο) Οι ίνες από ολεφίνη (πολυπροπυλένιο) έχουν σταθερά χρώματα, επειδή η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει τη μίξη του πολυπροπυλενίου με τις χρωστικές ουσίες.  Αντέχουν στην φθορά, τους μύκητες, την υγρασία και είναι εύκολες στο καθάρισμα (η χλωρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακίνδυνα σε μερικές περιπτώσεις). Εντούτοις, η ολεφίνη μπορεί να φθαρεί εύκολα, ανάλογα με το πέλος. Αυτή η ίνα είναι καλή για όλους τους εσωτερικούς χώρους.    
Πολυεστέρας Ο πολυεστέρας δεν κρατά το ύψος των ινών του στην μεγάλη χρήση. Είναι λαμπερός, ανθεκτικός ενάντια στη φθορά, εύκολος στο καθάρισμα, και ανθεκτικός στους υδροδιαλυτούς λεκέδες. Οι τάπητες πολυεστέρα κοστίζουν λιγότερο από το μαλλί και το νάυλον. Ο πολυεστέρας μπορεί να ξεθωριάσει με το φως του ήλιου.    
Μίγματα Μίγματα μπορούν να γίνουν, με την χρήση ορισμένων από τα υλικά που αναφέραμε παραπάνω. Αλλά οι διαφορετικοί τύποι ινών αντιστέκονται συχνά στους λεκέδες διαφορετικά. Ειδικότερα, στην μίξη φυσικού μαλλιού και συνθετικής ίνας (τα επονομαζόμενα μισομάλλινα), είναι σύνηθες φαινόμενο ο παραγωγός να χρησιμοποιεί απόμαλλα ή φθηνά μαλλιά, με αποτέλεσμα κακής ποιότητας χαλιά, χειρότερης από τα συνθετικά.